Кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов взе участие в работна среща със служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, това съобщи пресцентъра на Общината. Кабаиванов е присъствал в качеството му на член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България.

По време на разговора, състоял се в Министерство на здравеопазването, представителите на националното сдружение са били информирани, че екипът на министър Кацаров работи за ускоряване подготовката на проект на МЗ по процедура „Мерки за справяне с пандемията“, който ще бъде финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж“ /ОПРР/.


Средствав размер на близо 130 млн.лева са предназначени за всички държавни и общински болници. Предстои в най-кратки срокове да се преработят критериите и да бъде изпратена подробна информация в общините за необходимите данни и разчети, планирани от местната власт за обновяване на болничните заведения.


„Проектът е приоритетен, защото ще даде възможност действащите болници – където реално се лекуват болни от Ковид, да бъдат обновени и с оборудвани отделения, по възможност да бъдат създадени и исловия за телемедицина и други съвременни технологии.“, сподели д-р Кабаиванов. Той изрази безпокойство, че до момента общините са в неведение какво конкретно се изисква от тях за успешното подготвяне на проекта от страна на здравното министерство.

„Готови сме. Заинтересовани сме, чакаме от Вас пояснения каква информация общините да предоставят, за да може в най-кратки срокове да бъде окомплектовано проектното предложение.“, допълни д-р Кабаиванов. Взаимодействието между здраво министерство, регионалните структури на здравната инспекция и местната власт за компетентно информиране на гражданите за ползите от ваксинацията и насърчаването има да се имунизират, бе друг акцент в работната среща.

В нея са участвали зам.-министрите д-р Тома Томов и д-р Александър Златанов, изпълнителният директор на НСОРБ – Силвия Георгиева, кметът на Петрич Димитър Бръчков.