Климент отбеляза 113 години от Независимостта на България С военен ритуал и заря-проверка карловското село Климент отбеляза 113 години от Независимостта на България. Паметната дата се чества вече 15 години в това населено място.

"Свободата не идва даром, проля се кръв. Днес ние трябва да ценим българската държава. Да ценим това, което нашите предци ни оставиха. Има и дати, които не са свързани с кръвопролития, но трябва да ги ценим, защото след Освобождението имаше наложени ограничения, България нямаше право на собствена политика и тя не можеше да върви към своята мечта и цялостно обединение. Нашите деди и предци са се борили първо за обединението и след това за Независимостта на страната. За това днес почитаме тях и тези, които основаха Климент. И дано днешните български мъже да милеят повече за Родината и по-малко за себе си", каза в приветственото си слово кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов и добави, че за да се случи Независимостта е била необходима и много дипломация.

Кметът на селото Мано Манов посочи, че Независимостта е най-високата точка на осъзнаване в родолюбивата ни история.

"445 години Климент живее със своята история. Тя помни 73 -мата мъже и едната славна девойка, които платиха своята дан. Понесли 143 сираци. Тези славни българи са символ на любовта към Родината. Наш дълг е да предадем силата на българското величие на нашите деца", посочи Манов.

С падане на колене бе почетена паметта на загиналите за свободата на България. Пред паметника в селото бяха поднесени венци и цветя.

Честванията започнаха с много вълнуващо изпълнение на стихотворението "Възпоменания от Батак" и завършиха със заря-проверка.