Китайски инвеститори заявиха намерение за закупуване на индустриална зона Ведраре Китайски инвеститори са заявили официално намеренията си за закупуване на цели индустриални зони в районите на Карлово и Бургас, защото те съвпадат с бъдещото трасе на Пътя на коприната, по който чрез високоскоростна железница китайските стоки ще могат да стигат по-бързо до Европа.Целта на инвеститорите ще бъде изграждане на логистични центрове, така че китайските стоки и товари от България да поемат към Централна и Западна Европа:
Стамен Янев - изп.директор на Българска агенция за инвестиции: "За нас със сигурност това са сериозни ползи, нови инвестиции, нови работни места и възможност за изграждане на високотехнологични жп линии".
Розовата долина и Подбалкана са на най-прякото трасе, по което може да
премине скоростния жп път. От местната власт в Карлово казаха, че
реализирането на мащабния проект ще превърне региона в стратегически
Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово: "Дори част от заявените
намерения да бъдат реализирани това значи няколко хиляди подчертавам, а не прости няколко стотин, няколко хиляди нови работни места, бъдеще за нашия регион и възможност за младите хора да останат".
Общинският съвет вече има готовност да сформира постоянна комисия, която да улесни инвеститорите и да съдейства за реализирането на проекта:
Теодор Шойлеков - председател на Общински съвет Карлово:"Един такъв
сериозен инвеститор търси бързи административни услуги, така че в това
отношение аз съм категоричен, че ще направим такава комисия, която да
работи изцяло за този проект".
От агенцията казаха, че привличането на китайски инвестиции ще доведе до
ръст на икономиката в България с 4,5 на сто за 2016-та. Да края на месеца китайска делегация ще посети Карлово и района. Междувременно освен към индустриална зона Ведраре научихме, че инвеститори от Далечния Изток проявяват интерес и към други 1200 дка в Баня за около 8,5 млн.евро.