Казусът с дежурния кабинет в карловската болница бе най-дебатираната тема по време на сесията на ОбС Карлово

Опозицията критикува кмета на община Карлово, че не е събрал в пълен състав комисията по здравеопазване към местния парламент, за да бъде обсъден казуса с т.нар. дежурен кабинет в МБАЛ "Д-р Киро Попов". Кметът д-р Емил Кабаиванов обясни, че по време на извънредно положение действа Общински кризисен щаб и не се правят срещи, а общинският съветник д-р Татяна Пелева посочи, че комисията е провела среща в пълен състав, но това, че опозицията не е била запозната от техния представител не е грешка на здравната комисия. д-р Пелева призова жителите в региона да правят разлика, че спешна помощ е отделно звено и няма нищо общо с болницата, тъй като двете структури имат отделни функции.

Тя коментира, че по закон в спешна помощ не работят достатъчно спешни специалисти, за да може пациентите да бъдат обслужени качествено.

"Поради тази причина няма спешен кабинет и 24 часово дежурство на лекар. Лекарите в карловската болница преглеждат пациенти в отделенията. Освен това дават денонощни 7-8 часови дежурства, лекуват пациенти с коронавирус и дават консултации, ако бъдат повикани в спешна помощ. Доколкото знам помещенията на спешна помощ са отдадени безвъзмездно", каза д-р Пелева и допълни, че става въпрос за недоразумение между спешна помощ Карлово и областния филиал.

Междувременно стана ясно, че споразумението за начина на работа между карловската болници и филиала на спешна помощ е подписано от двамата управители на здравните структури и от РЗИ Пловдив. Все още обаче документът не е подписан от председателя на Лекарския съюз д-р Кръстев.

Председателят на ОбС Карлово Доньо Тодоров каза, че след като бъде подписано споразумението от всички страни ще бъде изпратено до общинските съветници.