За трета поредна година се проведе престижният уеб конкурс "Сайт на годината" организиран от "Фондация за активно развитие на уеб". Събитието цели да открои добрите примери в българското онлайн пространство и популяризира интернет предприемачеството у нас.

Победител в най-оспорваната категория в конкурса - "Елекронен магазин" е пчеларският сайт "Истински мед", предлагащ осиновяване на кошери. В същата категория публиката постави на второ и трето място Аптеки Медея и онлайн проекта PriceX.

Именно PriceX е разработен от карловеца Никола Кацаров. По негови думи целта на проекта е да спре порочната практика на някои от най-популярните онлайн магазини при която надуват цените на продуктите си и след това обявяват, че цената е намалена. Чрез ежедневно следене продуктите, сайта изгражда графика по която потребителите се ориентират дали си заслужава даден продукт да бъде закупен на тази цена.
Друга полезна функционалност е след като добавите продукт в "любими" сайта ще го проверява на всеки час и ако цената падне - веднага ще бъдете уведомени. По този начин не е нужно да следите постоянно любимите си магазини.
В същото време проектът ще помага на търговците като ги свърже директно с клиентите им с различни технически средства.

Журито на конкурса "Сайт на годината" нарича проекта "Интересно решение", "Добра идея" и "Проект с потенциал".

Към момента PriceX има над 2 милиона продукта от над 100 онлайн магазина и тяхната история на цената за последните 2 години като целта за 2022 е те да надминат 10 милиона.

Самият Никола Кацаров е компютърен специалист с над 15 години опит, създател на едни от най-посещаваните сайтове в общината и един от администраторите на най-голямата карловска група в социалните мрежи.
Признава, че има още много работа по проекта, но няма да спре докато не направи пазаруването по-лесно и по-удобно за всички.

Останалите победители в конкурса "Сайт на годината" са сайта на ДЗИ в категория "Фирмен сайт", дарителският проект "ОлеМале" в категория "Сайт на кауза/НПО".
Тази година първо място в категорията "Mobile App" спечели приложението за лов на отпадъци "Природен".
Специалната награда на журито беше за принос на жените в технологиите. Тя отиде при уеб дизайнера Петя Колева за работата й по сайта "Купи подарък от майка на дете с увреждане”.