Няколко формирования от състава на 61-а Стрямска механизирана бригада-Карлово и Казанлък вече са въоръжени с подобрен нов образец на автомат „Калашников“, съобщи kazanlak.com. Това е стнанало след като Командването на Сухопътни войски е поставило задача на 61-ва Стрямска бригада да създаде комисия от хора на тактическо и стратегическо ниво и те да определят критериите, които да подобрят въоръжението.


Образците, които са били създадени от казанлъшкия оръжеен завод са преминали изключително тежки изпитания на полигоните на бригадата – стрелба във всякакви условия и с изключително голям интензитет на водене на огън, в светлата и тъмна част на денонощието.
В новата версия на „Калашников” е подобрено прикладването - телескопичен приклад с три позиции, което допринася за допълнителното удобство, спрямо анатомията на стрелящия.

Приклада в комбинация с компенасатора (мушката) подобрява изключително показателите и отката, поради съвпадането на осите на приклада с цевта. При старият автомат приклада има близо 30 градусова отклонение, което увеличава чувствително отката и ритането на оръжието нагоре и на дясно.
Ложата и полуложата на оръжието също са подобрени с четири пикатини ленти, които позволяват прикачването на всякакъв допълнителен инвентар. Над капака на цевната кутия е добавена още една пикатини лента, която е независимо свързана. По този начин вибрациите при стрелба не оказват никакво влияние върху лентата и мерните прибори върху нея.

Превключвателят за различните положения за стрелба също е обновен – при старата версия на оръжието той работи само от дясно, докато при новият автомат стрелецът може да превключва от двете страни.

Помислено е и за здравината на пълнителите, те са изработени от полимери, които за разлика от железните продължават да работят след попадане на проектил в тях, пише още kazanlak.com.