Делегацията от молдовския град Твърдица бе посрещната от кмета на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов и председателя на местния парламент Доньо Тодоров. По време на работна среща са били обсъдени няколко стъпки на съвместно сътрудничество между двата града. Кметът на Твърдица Георгий Попов в интервю за KarlovoPress каза, че много дълги години са очаквали побратимяването с Карлово.
"На много места в България съм ходил, но както ме посрещнаха в Карлово, много рядко в България ме посрещат. Тук получихме отношение и благодарим на Бога и екипа, който работи дълги години, за да стане факт побратимяването с Община Карлово", каза кметът на Твърдица Георгий Попов.
Той посочи, че с кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов са обсъдили възможности за обмяна на опит в сферата на здравеопазването.
"В Твърдица имаме рехабилитационен център. Ще бъде много полезно за децата, които са с увреждания и за рехабилитаторите там да дойдат тук и да започне обмяна на опит и принципи на работа със специалисти от вашия регион. Разбрахме, че тук има такива, които са с голям професионален опит", коментира молдовският кмет.
Представителите на двете местни власти са обсъдили още възможностите за съвместно кандидатстване за финансиране на инфраструктурни и екологични проекти, оказване на техническа помощ за подобряване на административния капацитет след отваряне на Дунавската стратегия, ученически обмен между двата побратимени града.
Кметът на Твърдица изрази надежда, че България няма да допусне да бъде затрито Българското в Молдова.
"Филиалът на Кишиневския университет в Твърдица е единствения извън България, в който се изучават българска музика, песни и танци. Трябва да съхраним всичко Българско през културата. Ние почитаме всички български празници и традиции. Децата започват да учат българската история още от детската градина", каза твърдишкият кмет.
На въпрос "Какво е Васил Левски за хората, които живеят в Твърдица?", местният управник отговори, че за тях той е будител и почитат всяка година неговата рождена дата, датата на неговата гибел и Националния празник на България 3-ти март.
В Твърдица живеят около 5500 души. Градът е единственият в Молдова, в който има паметник на Апостола на свободата Васил Левски.