Най-елитното формирование на Сухопътни войски- 61-ва Стрямска бригада в Карлово предстои да участва в мащабно учение,в което ще се включат над 2000 военнослужещи. Те демонстрираха част от подготовката, която провеждат по време на празника на бригадата и честването на 28 години от нейното създаване.

Част от обучението на военнослужещите се провежда в ново съоръжение, което се състои от 10 елемента. То е изцяло съобразено с новите изисквания, за да развива както физическите, така и моралните им качества като издръжливост, бързина, ловкост и себеотрицание:

Лейтенант Димо Костов: "Винаги е било трудно, защото нашата професия не е лека, ние работим с хора и постоянно има динамика, в занятия, има физическа подготовка, бойна подготовка и всичко се извършва на много високо ниво".

Старшина Иван Господинов: "Армията е олицетворение на държавата. Ако професията която изпълняваш ти е хоби ти си щастливец, не мога да кажа, че ми е хоби, но наистина е нещо, което ми доставя все още удоволствие".

Мащабното учение, което предстои е едно от най-големите предизвикателства за командира и целия състав на бригадата:

Бриг.генерал Деян Дешков - командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада: "Възстановяваме качества като управление, маньовър със сили и средства на формирование от такъв мащаб като бригада с една цел - защита на страната".

При последния подбор за бригадата в Карлово за обявените места са се явили три пъти повече кандидати. Въпреки това недостигът на кадри в Българската армия става:

Бриг.генерал Деян Дешков - за професията военнослужещ има недостиг на кадри, различните професии е различно + но за нас резултатът е че имаме плюсова положителна тенденция".

До края на годината предстои да бъде открит новия щаб на бригадата, изграден и оборудван съобразно най-съвременните изисквания за командване и управление на НАТО.