Ръководството на Община Карлово, Ротари клуб Карлово, ученици от ПГ „Братя Евлогий и Христо Георгиеви“, общественици и граждани почетоха най-големите български дарители - братята Евлогий и Христо Георгиеви.

На 3 октомври се навършват 201 години от рождението на по-големия от двамата братя – Евлогий Георгиев. По този повод, пред барелефа на родната им къща в Карлово и паметника, издигнат в знак на признателност от родолюбиви карловци в центъра на града, бяха поднесени венци и цветя.

Директорът на Исторически музей – Карлово Мария Деянова припомни живота и дейността на двамата благодетели, завещали на родния си град и на България средства за изграждане на училища и фабрики, помагали за обучението на свои съграждани, подкрепяли десетки родолюбиви инициативи. Дарили средствата за изграждане на Софийския университет. Президентът на Ротари клуб Карлово д-р Иван Дончев прочете стихотворение, посветено на големите дарители.

Братя Евлогий и Христо Георгиеви завещават на България не само богатството си, те завещават на българския народ своето желание за просвета, образование и прогрес в обществото. През целия си живот те не спират да напомнят, че България има нужда от будно българско общество – образовано, просветено, помнещо историята си, градящо бъдещето си с поуките от миналото.

Със специално видео обръщение, ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков поздрави признателните карловци, по повод честването на братята Евлогий и Христо Георгиеви.