Фейсбук групата "Да защитим Президента на България" възникна като естествена реакция срещу безпрецедентната война, обявена от главния прокурор на България срещу президентската институция и използване на ресурсите на правосъдната система (част, от която е главния прокурор) за недопустимо въздействия върху личността на президента, имащ най-висок обществен рейтинг, коментира за KarlovoPress.com създателят на групата адвокат Тошко Стоев. Той каза, че само отявлените противници на президента могат да останат безучастни към това „уродливо” явление.
"Желанието за обединение на голяма група от хора идва от само себе си, породено от силно нараненото чувство за справедливост и човещина. Главният прокурор, или друг от правосъдната система извършва престъпление (чл. 145а, ал. 2, във вр. с ал. 1 от НК) – използва информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение и то под предлог да уличи другиго – Президента на България и това престъпление ще остане неразкрито, неразследвано, ненаказано, с мотив „целта, оправдава средствата”, коментираха членове на групата, сред които има адвокати, народни представители и хора от различни институции в държавата.
Идеята на групата е да покаже, че действията на главния прокурор се възприемат като директна заплаха към личността на Президента на България, в защита на когото застават огромен брой обикновени хора - такива, с които главният прокурор твърди, че обикновено се среща. Членовете на групата не приемат за нормални и морални действията на главния прокурор, поставили си за цел да очерни личността на Президента на България, като постави между него и обикновен престъпник знак за равенство, без да са налице каквито и основания за това. Облечен в ролята на главен обвинител, той е приел за своя кауза да срине авторитета на Президента или да го постави в ситуация да не изпълнява основните си функции – да посочва недъзите на властта и да бъде обединител на нацията.
Групата има за цел да покаже, че в тази непочтена атака Президентът на България не е сам, зад него стоят хиляди обикновени български граждани, които в негово лице виждат образец за честен и почтен български политик.
Освен възможността всеки да изрази своето мнение, тази група при необходимост може да инициира граждански протести (при спазване на законовите изисквания) за публично изразяване на своята позиция и несъгласие с незаконните и груби форми на въздействие върху българския президент.