62-годишният Албен Гигелов, който от 6 години живее в Германия, намери голяма сума пари на паркинга пред супермаркет в града, в който живее и ги предаде на полицията. Притежател на средствата е 80 годишна жена, научи KarlovoPress.com.

Слушали сме много за това, как наши сънародници са приемани с недоверие в чужбина. Повечето от тях доказват точно обратното, че не само са честни, почтени и трудолюбиви хора, но са и такива за пример. Такъв е и карловецът Албен Гигелов.
Миналата година на паркинга пред супермаркет в немския град Фрайзен намира портмоне със сумата от 7500 евро. Без да се замисли, дори и за миг, търси съдействие от касиерите в магазина, за да издирят собственика на парите. Когато служителите виждат огромната сума пари, дори и за тях, го гледат с учудване и недоумение.

Целият магазин се събира и трескаво започва да търси собственика, и се интересува „Кой?“ е този чужденец, който е намерил и иска да върне 7500 евро на техния притежател. За щастие в портмонето има и документ за самоличност, така, че лесно е издирен от полицията. Албен Гигелов или Бен, както го познават повечето му близки и приятели, оставя телефонен номер и адрес по искане на полицията.
Той се чувства развълнуван и горд от постъпката си, въпреки закачките на колегите му, че не е запазил огромната сума пари за себе си. Бен им отговаря, че имал и много и малко, но неговото богатство не са парите.
След седмица Гигелов няма никакви новини дали са открили собственика на портмонето, а това се оказва жена на около 80 години. Тя избягвала да тегли и носи голяма сума пари в себе си, но този ден й се налагало да направи голяма покупка. Може само да предполагаме за вълнението, което е изпитала, когато е загубила парите и след това, когато са й ги върнали. Щастлива и много благодарна, възрастната дама и синът й намерили Бен и му се отблагодарили с голяма пица и 100 евро.

Междувременно случката се разчула, а хората в селото, в което живее Бен, изпитали истински горди, че го познават. Бен отдавана бил спечелил доверието на шефа и колегите си, но тази случка го засилила още повече.

Семейството му Славка Гигелова, която е пенсионирана учителка и двете му дъщери, не са изненадани от неговата постъпката, тъй като това е един от многото подобни случаи, на които са ставали свидетели. Той често е намирал ценности и пари, но винаги ги предавал на органите на реда. Точно така да постъпват, учил както децата си, така и внуците си .

Карловецът дал пример на всички около себе си, кое е правилното поведение и напомнил за един от тези рицари на доброто, страстно вярващи в справедливостта и кармата.