Лечебните заведения в момента се справят с повишен натиск, който се отчита през последните седмици като се осигурява апаратура, кислород и предпазни средства в ковид отделенията. Това стана ясно по време на заседанието на Медицинския щаб при областния управител Дани Каназирева, на което присъства и заместник-министърът на здравеопазването инж. Слави Пачалов.

Той съобщи, че в здравното министерство стриктно се следи ситуацията с необходимостта от медицински кислород в болниците и се реагира незабавно, за да се задоволи нуждата във всяко лечебно заведение в страната.

Според лекарите и директори на най-големите болници в областта в момента се намираме в платото на третата вълна от заболеваемост, но се увеличава броят на хоспитализираните и на по тежките случаи на кислородна терапия.
По данни на РЗИ заболеваемостта в Пловдив и областта е 586.1 на 100 хиляди души.

„ Към днешна дата хоспитализираните с ковид вече са 1050, което е повече от лекуваните през ноември, когато имахме рязък скок на заболеваемостта. 289 са свободни легла, от които 18 интензивни", подчерта Каназирева. Тя добави, че се увеличават и повикванията към Спешна помощ, както и приетите в болници.

През изминалото денонощие екипите на Спешна помощ са отговорили на 248 случая, от тях 69 свързани с ковид. Хоспитализирани са 3 болни в областта и 32 в Пловдив, оставени на домашно лечение са 34 души.

Според лекарите се наблюдава тенденция към падане на възрастовата граница на заразените, както и на приетите с усложнения в болниците.

.
Зам.-министър Пачалов съобщи, че до дни болниците в страната ще получат допълнително защитни облекла –гащеризони, маски висок клас и други лични предпазни средства. За всички работещи в Спешна помощ ще бъдат доставени пулсоксиметри. От уредите ще получат също така ваксинационните центрове и болниците.

От РЗИ увериха, че в областта продължава ваксинацията, като над 30 хиляди жители на областта вече са имунизирани.

За изминалото денонощието 334 са новоинфектираните, а оздравелите 87. Към днешна дата 5502 жители на областта са под карантина, на домашно лечение са 5922. За последните 24 часа са починали 10 души на възраст от 42 до 84 години, всичките са имали придружаващи заболявания.