Искат отстраняването на кмета на Калофер Прекратяване на пълномощията като кмет на Калофер застрашава Румен Стоянов. Причината за това е, че не е изтекъл едногодишният срок от отстраняването му от длъжност, което стана с решение на Комисията за контрол и противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество на 19 март 2019 година. След обжалване, това решение бе потвърдено и от Административен съд – София, и от ВАС на 29 март 2019 година.
На 14 януари тази година в Общинската избирателна комисия в Карлово по имейл е постъпил сигнал от Николай Йорданов, оформен като заявление, в което се иска отстраняването на Румен Стоянов от заеманата длъжност.
Още на 20 януари бе свикано заседание на ОИК – Карлово, в него участваха 12 от от общо 13 нейни членове.
С протокол, подписан от всичките 12 члена, участвали в заседанието, ОИК изпраща запитване до Комисията за контрол и противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество от кога влиза сила решението за отстранявано на Румен Стоянов от длъжността кмет на Калофер и кога изтича едногодишният срок, в който той не може да заема тази длъжност. Същото запитване е изпратено и до ВАС. Едва след това ОИК – Карлово може да се произнесе по казуса.
Очаквам отговорите на ККПКОНПИ и ВАС, заяви пред „Марица“ Румен Стоянов. Не познавам Николай Йорданов, който е подал сигнала, смятам, че такова лице не съществува и изпратеният имейл до ОИК всъщност е анонимен, допълни той.
Дори сигналът да е анонимен, ние сме длъжни да реагираме, заяви председателят на ОИК - Карлово Божидар Бакалов.
Пълномощията на Румен Стоянов като кмет на Калофер бяха прекратени на 29 март 2019 година с решение на ККПКОНПИ заради това, че той бе назначил за финансист на кметството своя шурей. В местните избори през 2019 година Стоянов отново се кандидатира за кмет на Калофер и бе избран на първи тур. На въпрос на „Марица“ защо ОИК е допуснала Румен Стоянов да се регистрира като кандидат за кмет при положение, че тече едногодишен срок в който не може да заема обществена длъжност, от комисията отговориха, че Румен Стоянов като кандидат за кмет на Калофер е представил всички изискуеми от законодателството документи, както и че в Изборния кодекс няма забрана лице, заемало обществена длъжност и отстранено от нея от ККПКОНПИ, да се кандидатира отново преди изтичане на едногодишния срок. / Източник: Marica.bg / Цветана Георгиева