Христо Николов: Розопроизводителите не присъстват в сметките на министерството на земеделието в актуализирания бюджет

Все още розопроизводителите не са взели нито стотинка, за това че не браха розов цвят заради ниските изкупни цени. Това каза за KarlovoPress.com председателят на Професионалната асоциация на розопроизводителите Христо Николов. Той коментира, че производителите на розов цвят са останали изненадани от това, че не присъстват в сметките на аграрното ведомство, определени в актуализирания бюджет.

"Те са разпределени за животновъди и растениевъди, но към вторите не се причисляват розите. Също така бяха обявени 15 млн. лв. за обезщетения на стопаните, пострадали от градушката в Пловдивско. Малко преди тях обаче заради непопадаща в обсега на ракетите зона, площи с рози също бяха съсипани от леден дъжд край Певците и Иганово в Община Карлово. Ние обаче не искахме обезщетения, защото е редно всеки истински фермер да бъде застрахован”, каза представителят на сектора.

Според тези 15 млн. лв. са най-безочливо откраднатите пари на българския данъкоплатец.

„При положение че има държавна помощ за съфинансиране на застраховките в земеделието, не може да обезщетяваш някой с публични средства, защото той няма самосъзнанието и отговорността да изпълни една чисто административна процедура и да се застрахова. Сега, като получат обезщетения, догодина пак няма да се застраховат”, категоричен е Николов.

Той подчерта, че принципно асоциацията е за гласност на фермерите и подкрепя изискването за повече средства, но не смята, че тези пари са функционално определени, а по-скоро осигуряват политически комфорт.

"Да, има нужда от подпомагане, земеделието в световен мащаб е дотиран сектор, но тази дотация трябва да се прави с някакво условие, при някакъв ангажимент и който не го изпълнява, не получава средства. Безусловното харчене на публични средства е, за да могат политиците да нямат под прозорците си шепа протестиращи”, смята Николов. Той коментира още, че с 48 млн. лв. се подпомагат българските животновъди, защото фуражите са поскъпнали, а като се влезе в магазин не се вижда българско месо, мляко, яйца по празниците.

"За последните три години с пари на българския данъкоплатец са вложени над 300 млн. лв. в родното животновъдство. И тази година се нотифицират още милиони. При 300 млн. лв. за три години с какво се е развило българското животновъдство? В растеневъдството ще се налеят 22 млн. лева за подпомагане. Искам на следващия земеделски протест, които бъде организиран, за да сплаши някой министър или някоя комисия да им гласува пари, да излезе министърът от кабинета си, да отиде при тези хора и да помоли да го разходят в стопанствата им. Нека се види за какво се дават десетки милиони публични средства", посочи още Христо Николов.