Група жители от Карлово неодобряват премахването на трибуната в Карлово, която е част от вече започналата реконструкция и рехабилитация на пл. "20-ти юли" в града.Те изпратиха писмо, подписано от 17 интелектуалци, до Министерството на културата и Министерството на регионалното развитие и благоустройството с искане за спиране на проекта. Към писмото има приложена и подписка на около 100 души.

Художникът и скулптор Нина Канарова обясни, че недоволството им е продиктувано от липсата на достатъчно публичност и обсъждане с обществеността преди започване реализацията на проекта, нарушаване функциите на площада и на авторски права:

Нина Канарова - скулптор и художник: "Категорично против премахването на сцената. Тя представлява естествен завършек на един амфитеатър. Още повече, че това е централен градски площад свързан със сакрални моменти от историята на града. Това е пл. "20-ти юли", посветен е на така нар. Страшното, където са избити 1000 български мъже. Проектантът на площада е трябвало да бъде уведомен, поканен и да вземе участие в разработването на този нов проект, също така са нарушени авторските права на художниците..."


От Община Карлово обясниха, че това не е сцена, а трибуна. Имало е достатъчно публичност по новия проект. Основната цел е след реализирането му, площадът да бъде отворен и към пешеходната зона, в това число и за хора в неравностойно положение, тъй като сега не е достъпен за тях:
д-р Емил Кабаиванов - кмет на Община Карлово: "В момента тази трибунка, която е изградена преди 40 години, тя не позволява да се разгърне спектакъл, голям концерт и освен всичко друго затваря площада към пешеходната зона".

Филип Филипов - гл.архитект на Община Карлово: "След направена среща с проектанта на площада арх. Георгиев се оказа, че всъщност това е трибуна, която навремето е служила за посрещане на манифестациите,които са идвали от Водопад и са продължавали надолу, тя така е и ориентирана, я погледнете може да видите герба с два лъва".

Много от местните хора подкрепят случващияj се ремонт, но споделиха, че сцена трябва да има, макар и не тази:
Христо Шекеров - "Тази харесва ли ви?- Не особено, но сцена трябва да има за големи градски мероприятия".
Станимир Стоев: "Тя е на доста години, може да се осъвремени според новите тенденции може да се пипне, но да се запази, защото имаме Празник на розата, Празниците за Левски..."

Стоян Георгиев: "Сцената трябва да се бутне, даже доколкото знам ще има подвижна, която на всички мероприятия ще се слага и ще се маха съответно".

Пловдивският правен комитет каза за БНТ, че ще заведе дело за нарушаване на обществения интерес, авторските права и грубото посегателство върху интелектуалната и емоционална памет на четири поколения.

До края на седмицата се очаква да има становища от Министерството на културата и МРРБ.