Голям протест в Сущица заради поставена станция за 5G мрежа в частен имот Голям протест в карловския квартал Сушица. Местните хора излязоха на улицата, пред която се намира поставената мобилна станция за 5G мрежа, за да изразят опасенията си. Те казаха, че се притесняват за здравето най-вече на децата и възрастните хора и настояха антената да бъде премахната.

"Срещнахме се с кмета на Общината д-р Емил Кабаиванов и с представители на фирмата. Има сформиран инициативен комитет. Искаме антената да бъде премахната, защото имаме главоболие, не искаме да облъчва новородени деца и хората", коментираха пред БНТ протестиращите.

Кметът на Карлово е предложил на фирмата, мобилната станция да бъде преместена на общински терен извън населеното място. Той посочи, че Общината е издала разрешение за строеж за поставянето й върху частния имот, защото са били предоставени всички необходими документи, които се изискват по закон.

"Очаквам до една седмица да обсъдим с фирмата направеното от мен предложение. Ако тя не се съгласи ще предприемем действия съвместно с Инициативния комитет. Няма да коментирам вредата или не на мобилната станция. Хората трябва да живеят спокойно", каза Кабаиванов.

В отговор до БНТ, от фирмата посочиха, че станцията е предвидено да работи за технологиите 2G, 3G и 4G и е изградена на основание разрешение за строеж от Общината.

"В рамките на стандартната процедура по въвеждане в експлоатация разполагаме и с протоколи за измерване на електромагните полета, доказващи безопасността на съоръжението. В името на спокойствието на жителите сме готови да съдействаме на кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов, с цялата необходима информация за изясняване на ситуацията, включително чрез обсъждане на всички възможни варианти в рамките на българското законодателство", се посочва в становището на фирмата до БНТ.

Продължаваме да следим темата.