"Тракийският селищен център към карловското село Васил Левски ще е най-ранната, първата столица на одрисите. Вече открихме каменни акротерии, които са стояли в ъгъла на сградата, преди покрива, но такива архитектурни елементи в Тракия не са откривани. Имало ги е още VII-VI век пр. Христа в Древна Гърция като украси към храмови постройки или дворци. Тези елементи показват, че имаме една сграда, която е много ранна", коментира пред журналисти на пресконференция директорът на Регионалния археологически музей в Пловдив доц. Костадин Кисьов.

„Благодарение на финансовата подкрепа на Община Карлово, преди две седмици започнахме отново работа. Сега с нас е доц. Даниела Стоянова – преподавател в Софийския университет и един от най-големите специалисти по антична архитектура. Главната ни цел за настоящата година е обследване на сградата, открита през 2008-ма година. Това е храмова постройка, разрушена в миналото. Останките й са пръснати около нея. Ние трябва да направим реконструкция, да разберем как е изглеждала, т.е. да извършим архитектурна обработка. Вече сме готови с 50% от дейностите. През 2021-ва година ще има възможност да кандидатстваме за финансиране за реставрация и консервация на обекта и съответно – да започнем по-мащабни разкопки. В бъдеще монументалната сграда с размери 10 на 15 метра и с керемиден покрив ще може да бъде възстановена изцяло и да стане основна атракция в селищния център. Според мен ни очакват много големи изненади и резултати“, каза още доц. Кисьов. Той посочи, че до края на настоящата година екипът му ще бъде готов с графичната реконструкция на сградата.

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов каза, че паралелно с разкопките и проучванията тече процедура по определяне границите на целия обект, за да може той да придобие статут на паметник на културата от национално значение.

"Така Община Карлово ще има възможност да кандидатства за финансиране по европейски програми. През 2021-ва година ще предложа на Общинския съвет да гласува сума от около 50 000 лева за продължаване на проучванията. Само със средства от нашия бюджет няма да успеем да направим инфраструктурата /достъп до обекта/, консервацията, обособяването на посетителски центрове. Основната ни цел през следващата година ще е да кандидатстваме за финансиране по европейските програми“, подчерта общинският кмет.

Тракийският селищен център VI-V в.пр.Хр. бе открит в началото на 90-те години от доц. Кисьов. Проучвания започнаха през 2005-та година. През миналата 2019-а, благодарение на отпуснати от Общината средства, бяха извършени теренни и геофизични проучвания.