Днес се навършват 12 години от смъртта на петимата военнослужещи, които загинаха в Кербала Днес се навършват 12 години от смъртта на трагичния инцидент през 2003 - та, когато след самоубийствена атака на камион-бомба срещу базата ни в Кербала, загинаха петима български военнослужещи, а други 27 души бяха тежко ранени. Тъжната годишнина бе отбелязана от 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово, където паметта на загиналите бе почетена с панахида. На тази дата преди 12 годиин, кола цистерна се взривява в близост до военна база Индия, където е щабът на българския батальон. Кървавият атентат отнема живота на майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерските кандидати Антон Петров, Иван Инджов и Свилен Киров:
бриг. генерал Груди Ангелов - командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада: "Особено познавам майор Качорин, капитан Саръев изключително подготвени офицери, изключително грамотни. От първия момент, в който стъпиха на иракска земя те бяха отдадени, грижиха се за хората, за подчинените си.
майор Димитър Караганчев - зам. командир по логистичното осигуряване на 1-вия контингент в Ирак: "Те са останали и ще останат в моите спомени като едни доблестни мъже на нашата родина изпълнили по най-добрия начин своя патриотичен дълг."
Според майор Караганчев, въпреки голямата мотивация и високото равнище на подготовка на личния състав на нашия контингент, с жертвите които дава, България плаща цената в борбата срещу световния тероризъм:
майор Димитър Караганчев - зам. командир по логистичното осигуряване на 1-вия контингент в Ирак: "Цената естествено, че си заслужава, тъй като ние трябваше да вземем участие и в защитата на нашите интереси макар и толкова далече в борбата срещу световния тероризъм, както виждате напоследък тероризма доста така вече чука и нашите граници, а и вече се появи и в нашата страна".
С падане на колене близки, колеги, зам. министъра на отбраната Десислава Йосифова, месната власт и жители на общината почетоха паметта и героизма на петимата български военнослужещи. Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм, който се намира срещу входа на поделението.