0"Дано здравната криза не избухне изведнъж. Ако е както досега, ще се справим, макар и трудно. Но, ако извънредното положение заради COVID 19 продължи след 13-ти май, общините в България ще изпаднат в тежка финансова криза и невъзможност да обслужват функциите си", каза кметът на община Карлово и член на Управителния съвет на НСОРБ д-р Емил Кабаиванов по повод ситуацията с разпространението на коронавируса.


Той коментира кои са приоритетните области, по които общината би могла да кандидатства, ако чрез фонда на фондовете се даде възможност да бъдат подпомогнати общините и бизнеса.


"Това е една от мерките, които правителството предприема, за да се даде възможност на общините и бизнеса чрез фонда на фондовете. Общата рамка за всички общини е 400 млн.лева, но все още чакаме от държавата да бъде определен регламентът, при какви условия и кои общини ще може да кандидатстват. Това ще бъдат дългосрочни кредити и трябва да ги насочим към дейности, от които след това ще генерираме приходи.

В момент на криза първото най-важно нещо е да стимулираме икномическата активност на бизнеса, инвестициите в областта на екологията-пречиствателни станции, общински пътища и транспорт", посочи Кабаиванов. Какво още каза той вижте: