Читалището в Баня е място, което се свързва със самодейци, култура, библиотека и традиции. За жителите на града, то е много повече -пазител, трепет, паметник, завет. "Сградата е пропита с история, ковчеже пълно със съкровищата на нашата култура и традиции. То е стените изградени с труда, надеждата и любовта на поколения баненци. То е прозорчетата, през които, ако погледнеш навън пред погледа започват да се нижат като мъниста безброй картини на проведени празници, фестивали, тържества. Изгряват безброй усмивки на самодейци, ушите ти заглъхват от хиляди аплодисменти и се изумяваш от богатството на изнесените невероятни програми и от ритмите изиграните кръшни хора. И сърцето запрепусква, косата ти настърхва, кръвта забушува и душата ти е пълна. Сърцето на града ни, това е за нас жителите на град Баня - Народно читалище "Св. Св. Кирил и Методий - 1914г." –гр.Баня. То е дом, утеха, любов, знание, вдъхновение, труд, история, култура, ценности и традиции", пишат в своя призив жителите на града.


Поради лошото състояние на тавана на залата и липсата на достатъчно средства, ръководството на читалището призовава всеки, който може да помогне.
"Организираме тази благотворителна кампания, за да може в града ни отново да има място, в което да се изнасят театрални постановки, да има тържества, да се чуват прекрасните звуци от концерти", посочват местните хора.
Предстои да бъде разкрита дарителска сметка.