Няма болни преподаватели, деца и ученици от коронавирус в Общините Карлово, Хисаря и Сопот, показва справката на Областния кризисен щаб от последните дни.

Председателят на щаба Дани Каназирева посочи, че към днешна дата заболеваемостта в областта е 90 на 100 хиляди души. Според Областната информационна система в момента има 589 свободни легла, от които 55 интензивни. Междувременно за изминалото денонощие от страна на Спешна помощ са хоспитализирани 7 болни, а общо в момента на лечение в болниците в града и областта са 300 пациенти.

По думите на Каназирева е видно, че от последните две седмици заболеваемостта от ковид се задържа на ниво около и под 100 на 100 хиляди души, но това не бива да ни успокоява.

„Трябва да продължим да бъдем отговорни и да спазваме основните противоепидемичните мерки, които продължават да действат, включително и отпадането от днес на възможността вместо маски да се ползват шлемове, шалове или други средства, които покриват носа и устата. Много е важно във фитнесите, танцовите, музикалните и творческите школи и кината да се спазват изискванията за дезинфекция, стриктно да се спазва дистанция, както и да се работи с намален капацитет", допълни Каназирева.
Тя припомни, че в Пловдив с решение от миналата година на Областния кризисен щаб, непълнолетните могат да посещават моловете, само ако са придружени от възрастен. Това сега е прието и на национален мащаб и регламентирано със заповедта на здравния министър.

Починали през изминалите три денонощия са 6 души на възраст от 67 до 89 години.
Справка на регистрирани случаи на ковид по общини: Карлово – 1105, Хисаря – 246, Сопот – 212.