Българските военни се изтеглят от Афганистан след решение на НАТО България ще изтегли постепенно между 1 май и 11 септември военните си подразделения от Афганистан. Това реши правителството в оставка на извънредно заседание.

Снощи беше взето решение Съединените щати и НАТО да прекратят мисията "Решителна подкрепа".

Първият български контингент беше сформиран на 16 февруари 2002 година. Оттогава досега в международната операция са участвали 42 български контингента.

9600 воненни от 36 страни са разположени в Афганистан. Най-многоброен е американския контингент от 2500 души.

Общо 120 са българските военнослужещи са в момента в Афганистан - охранителна рота на летище "Баграм" и щабни офицери в командването на многонационалните сили в Кабул.

Началникът на отбраната адмирал Ефтимов заяви, че обстановката в Афганистан остава напрегната.

"Обстановката в Афганистан винаги се е характеризирала с висок риск. В Баграм ние осигуряваме наблюдението от 15 кули. Даваме дежурства в Базовия оперативен център", каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Адмирал Ефтимов заяви, че вече е започнала подготовката по отзоваването на българския контингент.

Според разчетите на НАТО чуждестранните войски, поетапно трябва да се изтеглят между 1-ви май и 11-и септември.

"От военна гледна точка започваме планиране на изтеглянето ни от Афганистан в коалиционен формат, с което да осигурим възможната и надеждна защита на контингента ни до предислоцирането ни в България, координирано, планирано, в пълно взаимодействие с осигуряващите сили", каза адмирал Ефтимов.

Американския президент обясни причините за изтеглянето от Афганистан.

"След консултации с нашите съюзници и партньори, с нашите военни ръководители и разузнавателната общност, с нашите дипломати и експерти, с Конгреса, решиха, че е време най-продължителната война на Америка да приключи. Време е американските войници да се върнат у дома", каза президентът на САЩ Джо Байдън.

Генералният секретар на НАТО увери, че изтеглянето на военното присъствие не означава прекратяване на подкрепата за Афганистан.

"Това не е краят на нашите отношения с Афганистан, а по-скоро начало на нова глава. Съюзниците и партньорите от НАТО ще продължат да стоят до афганистанския народ, но сега афганистанския народ трябва да изгради траен мир", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен пристигна на необявено посещение в Афганистан. Той се срещна с президента Ашраф Гани и дреги официални лица, за да представи плановете на Вашингнон за военно изтегляне от страната.

"Тук съм да демонстрирам постоянният ни ангажимент към Ислямската република и народа на Афганистан. Нашето партньорство се променя, но остава трайно", каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Афганистанският президент изрази увереност, че националните сили са напълно способни да защитят страната и нейния народ.