Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем и задържа 28 годишен украински гражданин за подпомагане на сирийци да преминат незаконно през страната. Той е искал да набави за себе си имотна облага, като противозаконно е подпомогнал чужденци – 9 граждани на Сирия. Деянието е извършено чрез използване на лек автомобил, марка „Форд Транзит“ и по отношение на повече от едно лице и на лице ненавършило 16 г. – 13-годишно момче. Престъплението е квалифицирано по чл.281 ал.2 т.1 т.4 и т.5 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

С.К. е обвинен и за това, че на същата дата и място, без надлежно разрешително е държал високорисково наркотично вещество – малко количество марихуана – престъпление по чл. 354а ал.5 вр. ал. 3 от Наказателния кодекс.

На 30 август 2022 г. към 1 часа през нощта в Кърнаре, полицейски автопатрул на РУ –Карлово спрял за проверка лек автомобил „Форд Транзит“, управляван от С.К. Установено е, че в него пътували 9 чужденци, определящи се за граждани на Сирия, всички мъже. Сред тях имало и 13-годишно момче. В дреха на С.К. е било намерено и малко количество марихуана. Според първоначалните данни чужденците се качили в автомобила в района на Бургас и трябвало да стигнат до София.

С.К. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Действията по разследването продължават.