61-ва Стрямска механизирана бригада Карлово отбеляза тържествено 29 години от основаването. Пилот на МИГ 29 излетя от авиобаза Граф Игнатиево и прелетя няколко пъти на метри от земята над бригадата като изпълни фигури. Идеята за изненадата бе на командира бригаден генерал Деян Дешков-най-младият генерал в Българската армия.

"Ние сме наследници на велики полкови формирования на Българската армия, отдали живота, здравето си, личното, за общото благо, за съхранение на страната. 96-та година се създава бригадата, 98-ма получава името Стрямска и бойното си знаме. И вече 29 години 61-ва бригада гради, гради гарнизоните в Карлово и Казанлък, гради полигоните, гради мисиите по българската граница и извън страната. Всеки един войник, сержант, офицер, цивилен е дал своята тухличка в тези 29 години, за да изгради бригадата това, което е днес, да носи името, което носи и да дава името на еталон, пример и стандарт в изпълнението на задачите и в честта, достойнството и лоялността", отбеляза бригаден генерал Деян Дешков в словото си към военнослужещите.

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов също отправи своя поздрав като посочи, че не случайно преди 117 години княз Фердинанд е решил, че тук трябва да бъде един от военните гарнизони на България.

"Карловският регион е дал един от най-значимите имена в Новата Българска история - Апостола на свободата, братята Евлогий и Христо Георгиеви, Христо Ботев, Райно Попович и плеяда български национални революционери. Тук винаги е бил жив, в най-чистата си форма българския дух ", каза общинският кмет.

По време на празника бяха наградени за заслуги около 100 военнослужещи. Официални гости бяха заместник началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, бивши командири на поделението, представители на местната власт, институции и фирми.