400 военни от Сухопътни войски и Щаба на отбраната идват на помощ в пострадалите села Над 117 единици тежка, средна и малогабаритна строителна техника работи за отстраняване на щетите, причинени от наводнението в селата Богдан, Каравелово и Слатина. На терен за справяне с последиците от бедствието са 40 камиона, 20 колесни комбинирани багера, 5 булдозера, 5 фадроми, 11 верижни багера, 6 щипки, 13 резачки, 12 бобката и др.

Благодарение на усилията на Кризисния щаб броят на техниката, ангажирана в разчистването плавно се увеличава. Кризисният щаб все още се нуждае от допълнителни мощности и призовава всички собственици на тежка, средна и малогабаритна техника, които биха могли да я предоставят, да се свържат с Община Карлово.

В разчистването на пораженията и днес участват 126 военнослужещи и 119 доброволци, координирани от 15 служители на общинската администрация.

По информация на бригаден генерал Деян Дешков, командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, е разработен триседмичен план за работата на военнослужещите на терен. Определени са военнослужещи – координатори на дейностите в пострадалите села. На 16 септември /петък/ Министерство на отбраната инициира изпращането на около 400 военни от Сухопътни войски и Щаба на отбраната. На следващия ден – 17 септември, като доброволци се очаква в пострадалите села да дойдат 600 души от държавната администрация. И в двата дни работата на доброволците ще ръководят военните координатори. За 16 и 17 септември Община Карлово ще подсигури вода и храна за обяд на доброволците, общо над 1 000 души.

От 19 септември 2022 г. /понеделник/ ще започне изплащането на еднократната помощ в размер на 375 лв., отпусната от държавата. Още от 12 септември служители на Дирекция „Социално подпомагане“ – Карлово обикалят засегнатите от наводнението села и изготвят точни списъци на пострадалите. Помощта ще бъде изплатена по банков път или чрез „Български пощи“ – според желанието на хората. Заявления за отпускане на помощ могат да се подават чрез „Български пощи“ ЕАД, както и по електронен път чрез мейла на дирекция „Социално подпомагане“ – Карлово.

От днес със заповед на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов се променя редът за предоставяне на храна на пострадалите. Храна ще се раздава за 3 дни напред, като това ще става единствено по утвърден списък в кметствата на селата Богдан, Каравелово и Слатина. Изключение ще се прави само за възрастни или трудно подвижни хора, на които храна ще бъде доставяна по домовете.

Във връзка със започващата утре нова учебна 2022/23 година Кризисният щаб взе решение помощите и даренията за учениците във вид на консумативи и пособия да бъдат предоставяни в училищата, в които учат учениците от пострадалите населени места.

„Отшумяват сигналите за мъртви животни", съобщи Милена Ковачева - началник на отдел „Екология, управление на отпадъци и природни ресурси“ в община Карлово. Във вчерашния ден е била открита и заровена само 1 кокошка. Продължава дезинфекцията в обитаемите домове на пострадалите от наводнението в Богдан, Каравелово и Слатина. Продължава и раздаването на разтворими таблетки за битова дезинфекция "Табидез".

Водата в цялата община Карлово продължава да е негодна за пиене и готвене. РЗИ разрешава употребата й само за битови нужди. При отпадане на забраната от РЗИ, Кризисния щаб ще уведоми своевременно населението.

Заради очакваното струпване на много хора на едно място през почивните дни и повишената опасност от заразяване с COVID-19, РЗИ – Пловдив открива временен мобилен имунизационен кабинет. Медицинският пункт ще имунизира по график, както следва: 17.09.2022 г. от 9 до 12 ч. в Богдан; 17.09.2022 г. от 13 до 16 ч. в Каравелово; 18.09.2022 г. от 9 до 12 ч. в Слатина.

Кризисният щаб благодари на всички, които помагат за справяне с последствията от бедствието и призовава доброволците, които ще помагат, да се свържат с щаба за по-добра координация на усилията по възстановяване на засегнатите села. Горещите ни телефони са 0899 16 06 29 и 0894 47 17 81.Банкова сметка за дарения:

IBAN: BG81FINV91508416025382

BIC FINVBGSF

ПИБ АД-КЛОН КАРЛОВО,УЛ.ГЕНЕРАЛ КАРЦОВ 6

Титуляр: Община Карлово