29 души починаха от Ковид-19 в областта В резултат на COVID-19 са починали 29 души в област Пловдив, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация. Шестима от мъжете, на възраст между 60-90 години и две от жените, на 59 и 71 години, не са имали придружаващи заболявания. Трима от починалите, които са били на възраст 78, 89 и 90 години са имали ваксини срещу инфекцията. Останалите са били без проведена имунизация.


538 са новите случаи на COVID-19 за изминалото денонощие. Сред новозаразените са двама лекари, акушерка и лаборант. Регистрирани са 4 нови положителни случая в 3 детски заведения в областта и един – в училище.

14-дневната заболеваемост е 859,25 на 100 000 души население.
Хоспитализираните пациенти от Пловдивска област към днешна дата са 899, като 789 са неусложнените случаи, 110 са на интензивно лечение, 81 от тях са интубирани. Трима от пациентите на интензивно лечение са имунизирани срещу коронавирусната инфекция.

Към момента в Ковид отделението на карловската болница има 4 свободни легла, съобщи за KarlovoPress управителят д-р Обрейко Обрейков. Той посочи, че към момента не са били връщани пациенти от района, които са били за хоспитализация. По думите му здравното заведение е обезпечено със скъпи антибиотици за лечение на болните, ремдесевир, кислород и има създаден график за дежурствата в отделението и Ковид кабинета.

"Все още не може да се предвиди кога ще започне да спада нивото на заболеваемостта. Пациентите обаче трябва да знаят, че не всеки е за хоспитализация. Затова след преглед в Ковид кабинета ние насочваме пациентите, които са за домашно лечение. Много внимателно прецизираме всеки, защото трябва да има възможност да се лекуват пациенти, които се нуждаят от болнично лечение", посочи д-р Обрейков.

Капацитетът в отделението е 50 легла.