Това не е разказ за застраховане, нито история от ежедневието. Това е разказ за една усмивка, която изпълва дните със смисъл. Разказ за едно обикновено момче с необикновен заряд и сила. Неговата професия е Мечтател. Това работи 28-годишният Николай Божиков от Калофер. Или поне това е написал в профила си във Фейсбук.
Младият мъж е прикован към инвалидна количка повече от 14 години. Когато е много малък родителите му разбират, че той страда от мускулна дистрофия и животът му е обречен. Още в първите дни всички в семейството са наясно, че крайниците на Ники ще отказват, мускулите му ще се стопяват и движенията ще са все по-невъзможни. Сега успява да движи само очите си и да помръдва леко пръстите на едната си ръка. Привързан е с тръбички към уред, който диша вместо него. Болестта обаче не може да му отнеме мечтите и хъса да живее. Ники намира сили да продължи да крачи с огромни крачки, въпреки че заболяването е парализирало краката му. Той подема различни инициативи, прави концерти за набиране на средства освен за количката, с която излиза навън, но и за читалището в родния му град Калофер. Неугасващата жажда да изживее всеки миг и мечтата му да полети, довеждат Ники в София. Там представители на застрахователна компания Лев инс и пилоти на "Хели Ер“, които управляват хеликоптера на застраховка „Активна грижа“ сбъдват мечтата му. Мейлът на Ники до дружеството бил кратък и ясен – „Помогнете ми да сбъдна една огромна мечта - да полетя. Това може да стане само с вашия медицински хеликоптер“. Молбата му да се качи на борда и да види от птичи поглед стадиона на любимия си отбор, да усети тръпката да е в облаците, трогна ли всички в дружеството.
Сбъдването мечтата на Ники започнало от площадката на болница „Св. Анна“. "Може би първия човек с мускулна дистрофия и дихателен апарат ще полети в България и най-вече истински Калоферец", е написал Николай в социалната мрежа, ден преди полета. Малко преди да се завъртят перките на хеликоптера и времето се изясни, на небето се появило и слънце, сякаш за да позволи на Мечтателя да се наслади най-пълно на гледката отвисоко.
Пред очите на своите приятели, Ники сложил шалчето на любимия отбор и заедно със сестра си и лекаря си д-р Димитър Димитров се издигнали във въздуха, за да надзърнат отвисоко какво се случва на стадиона в Борисовата градина и да видят София от птичи поглед. След около 40-минутен полет Николай отново бил на земята, с широка усмивка и лъчи в очите, които мускулната дистрофия не е успяла да помрачи. „Супер е“, успял да каже развълнувано Ники и позирал с малък хеликоптер, макет на същия, с който полетял. Той му бил подарен от пилота на въздушната линейка Васил Вълков. „Не знам как ще ви се отблагодаря. Пожелавам ви да имате силата, волята и хъса на Николай. Защото животът не се измерва с годините, а със силните мигове и моменти, които си преживял. И 100 години да са му дадени на човек, не изживее ли мечтите си, значи е живял напразно. А Ники не спира, има живец, има хъс за борба и живот“, със сълзи на щастие каза и майката на Николай Теодора.
Ако и вие искате да помогнете на Ники да сбъдва мечтите си може да го направите!
Дарителската му сметка е:
IBAN: BG43STSA93000021121260
BIC : STSABGSF
Николай Тодоров Божиков