В Медицински център 1 в Карлово продължава имунизирането по график на желаещите от първа и втора линия. До момента имунизираните са 184, реимунизация е била направена на 30 от тях, информира управителят на Центъра д-р Атанас Юнаков по време на заседанието на временната комисия към Общинския съвет за Ковид обстановката в региона. Д-р Юнаков подчерта, че в момента Медицинския център разполага с още 67 дози, а желаещите да се ваксинират са двойно повече. Предстои имунизация и на членовете на секционните избирателни комисии.

Четирима общопрактикуващи лекари вече са ваксинирали 120 пациенти. Кметът на Общината д-р Емил Кабаиванов коментира недостига на ваксини.

"Проблем, който не може да бъде разрешен от местната власт. Препоръчително е желаещите да бъдат имунизирани, да се запишат при своите лични лекари и да получат обратна информация за ден и час за манипулацията. Които нямат общопрактикуващ лекар, трябва да се обадят в общинската болница. В лечебното заведение е създадена организация и записването се прави на телефони - 0335/ 90-803; 0335/ 90-804 и 0335/ 90-826, всеки работен ден от 9:00 часа до 16:00 часа", посочи общинският кмет Кабаиванов и добави, че опасността от разпространение на заразата не е отминала и трябва да се спазват противоепидемичните мерки.

До 24 февруари в болницата са били хоспитализирани 65 пациенти, а от началото на настоящия месец до 23 февруари през Ковид кабинета са преминали 120 души. Управителят на болницата д-р Христо Пелев каза, че в момента най-разпространен в България е британския щам на вируса.

"Заради по-опасните – бразилския, калифорнийския и южноафриканския щамове, които вече са засечени в съседни на България държави, единственият превантивен начин е имунизирането", коментира управителят на болницата.
Всички медици, участвали в заседанието, бяха единодушни, че не са констатирали алергични реакции след поставяне и на двата вида ваксина.