13 души от двете общини Карлово и Сопот са поставени под 14 - дневна домашна карантина, тъй като са пребивавали в чужбина, съобщиха от полицията в Карлово. Данните са към 13.00 часа днес и постоянно се актуализират. Това са хора, които са пребивавали зад граница. Съгласно заповедите на местните власти, районните управления следят стриктно от 13-ти март лицата, които се връщат в района. Органите на реда напомнят, че те са длъжни да спазват карантинния период, защото в противен случай ги грози глоба и затвор до 5 години. Полицаите следят и за спазване на условията за реда и хигиена в обектите, които работят.
До края на деня служителите на МВР ще обходят всички възрастни и самотни хора, за да им набавят храна и лекарства. От пресцентъра на МВР Пловдив призовават гражданите, които нямат основателна причина да излизат навън, да останат по домовете си.
Припомняме, че в района бяха предприети строги мерки само от кмета на община Сопот Деян Дойнов. С негова заповед се спрени посещенията във всички търговски обекти с изключение на аптеки и дрогерии, хранителни магазини, бензиностанции и банките. Забранява се и използването на всички детски и спортни съоръжения, както и междублоковите пространства за струпване на хора.
В община Карлово обаче заповедта на кмета Емил Кабаиванов забранява само пазарите, тържищата и кафенетата във всички бензиностанции, автомивки и сервизи, а в търговските обекти продължават да работят като персонала се задължава да бъде с маски, ръкавици, да използва дезинфектанти, да се спазва дистанция от 1,5 метър и всички санитарно-хигиенни норми.