Това, че лазарките на Столетово няма да обиколят домовете на столетовци далеч не означава, че традицията на Лазаровден няма да бъде спазена. Традицията е жива и всички жители на Столетово ще могат да се включат в тазгодишната благородна кампания, организирана по повод деня на Лазар – „Да продължим традицията на Лазаровден – заедно за един светъл Великден“, съобщи кметът на Столетово Мирослав Колев.


Дарителската кампания предвижда с част от дарените финансови средства да бъдат закупени козунаци, а дарените яйца да бъдат сварени и боядисани, за да бъдат раздадени на самотни възрастни хора от селото. Другата част от средствата ще останат за лазарската група при читалището.

Дарителската кампания стартира в понеделник и ще продължи до 15-ти април. Кутии за дарения с логото на кампанията и специално украсени кошници за яйца ще бъдат разположени на две места в сградите на кметството и на библиотеката.

Организаторите приканват всички жители на населеното място, които имат доброто желание или са били подготвени да посрещнат столетовските лазарки, да се включат в благородната кампания, като дарят отделените за целта финансови средства и яйца в обособените за това места. За украсяването на великденските яйца, поръчката и закупуването на козунаци, и разнасянето им по домовете на възрастните хора ще се погрижат от читалищния екип и кметството.