Местните жители алармираха до KarlovoPress.com, че недоволството им е било продиктувано след като са разбрали, че сградата на бившето училище в Свежен е била предложена за продажба на последното заседание на Общински съвет Брезово.

"Смути ни факта, че никой не се допита до хората. В селото започва да има все повече млади хора, то се пълни с деца. Сградата е паметник на културата. Строена е от дедите ни. Баща ми е учил там. Още има живи хора, учили там. Може да го превърнем в културен център, за спорт, изкуства. А кой знае - може пък да доживеем и училище пак да бъде.

При всички положения, мине ли в частни ръце със сменен статут, това би убило селото", коментираха за KarlovoPress.com местните хора. Те казаха, че подготвят протестна подписка до ресорните институции и има готовност да бъде открита дарителска сметка.
Кметът на Община Брезово Христо Енков коментира, че сградата пустее от близо 30 години, а вече 5-та година е пред разруха.

" Аз искам да я запазя. Тя е паметник на културата и е общинска собственост. От тук нататък думата имат Паметниците на културата, РУО и МОН. Предложението на пловдивския инвеститор е да възстанови сградата и тя да се преустрои в Учебен център с лекционни и конферентни зали, както и с места за настаняване. Намеренията на собственика са в сградата да се провеждат културни събития с участието на писатели, художници, музиканти. Така скъпата за поколения свеженци необитаема сграда да стане притегателен център за културен туризъм в региона", каза кметът на Брезово.

Сградата на училището в Свежен е строена през 1880 година. Тя е един от близо 130 сгради паметници на културата в селото, обявено преди няколко десетилетия за архитектурен резерват. Сградата е полумасивна постройка на два етажа с площ 166 кв. м. Школото е функционирало цял век – до 1984 г., когато поради силно намалелия брой деца то е било закрито. По данни на ГРАО към 2021 г. в Свежен има едва три деца, които подлежат на училищно образование, две от тях учат в Сопот, едно в Брезово.

Кметът Христо Енков подчерта, че в бюджета на Общината няма средства за ремонт и поддръжка на сграгадата. Според направена количествено стойностна сметка е необходимо да бъдат вложени около 1 млн.лева.