За първи път от 30 години жители на Карлово се събраха пред фабриката за вълнени изделия, дарена на града от Евлогий Георгиев, за да отбележат 130 години от нейното откриване. Председателят на Инициативен комитет за възстановяване собствеността на сградата Атанас Чернооков припомни как тя е била съградена след Руско-Турската война.


Той съобщи, че са събрани 2017 подписа. Те са входирани до Областния управител и подписката вече е придвижена към Министерски съвет. Чернооков коментира, че ако се стигне до споразумение със собственика на сградата Димо Тадаръков, мястото може да се превърне в Етнографски музей.
"5 700 кв.м е свободната площ около фабриката. Това е едно златно място и архитектурно бижу. Мисля, че цялата кампания за събиране на подписи трябваше да бъде поведена от д-р Кабаиванов като кмет на Общината, за да може предложението, което сме изготвили да стигне до министър-председателя и той като арбитър да реши при какви възможности и какви обстоятелства сградата може да бъде обратно наша собственост, тъй като тя е дарение. Иначе какъв е смисъла от дарителството. То е опозорено, то е неморално да откраднеш дареното. Очакваме бърза развръзка.

Даже и при вариант да си откупим дарението, тъй като съществува такава опция, ако трябва Общината ще намери необходимите пари и ние с дарителска кампания също мисля, че ще се отзовем - бизнесмени, граждани кой с колкото може, поне да си го откупим и да си върнем собствеността", каза Чернооков.