Жители на  Баня започнаха подписка за запазване на всички улици в града с гранитни павета

Жители на Баня започнаха подписка за запазване на всички улици в града с гранитни павета. В Сутрешния блок на БНТ те коментираха, че не са съгласни с подмяната им с асфалт, тъй като според тях паважните настилки притежават историческо значение за града и качества да оцелеят във времето. Улиците са изградени по време на управлението на цар Борис III и свързват основните артерии на града – Царския дворец, Църквата „Св. Константин и Елена, Царската ж.п. гара и Централната баня.

"Паветата действат и като ествен регулатор на скоростта, при дъжд, тъй като основата им е от пясък, позволява поемането на част от водата и рискът от наводнения в къщите и дворовете е по-малък", посочи Соня Тодорова.

До момента са събрани около 400 подписи. Местните хора казаха, че има становище от Национален научен експедиционен клуб Юнеско, който категорично е заявил, че е против изваждането на паветата и полагането на асфалт, въпреки че пътят не е обект от национално значение.

Кметът на Баня Стамен Гешев обясни, че става въпрос за подмяна с афлат само на една част от улица в града, а именно на ул. "Карловска", защото тя е силно компрометирана и на 1/3 от нея вече има положен асфалт.

"Улицата е с дължина 800 метра, но по проект няма да се ремонтира цялата, тъй като няма достатъчно средства. Никой не оспорва качествата на паважната настилка или на асфалта. Всяка една от тях си има своите предимства и недостатъци, но ул. "Карловска" е лицето на входа на Баня", обясни кметът на града.