Жители блокират подбалканския път София - Бургас заради високите цени на горивата Жителите от Карлово и Сопот се вдигат на бунт в неделя заради високите цени на горивата, застраховките и данъците, това бе съобщено преди минути в социалните мрежи. Протестът ще се проведе пред сградата на така наречената спортната зала в Сопот, а от 14:30 до 15.00 часа ще бъде блокиран подбалканския път София - Бургас. Информацията потвърди Марин Стефанов от подбалканския град, който ще бъде един от протестиращите. За KarlovoPress.com той посочи, че очаква десетки хора и шофьори, които искат да изразят недоволството си от високите цени на горивата, застраховките и данъците в България.
" Чашата вече преля. Аз съм шофьор на тир и пътувам в цяла Европа. Цената на 1 литър дизелово гориво в Люксенбург струва 1,20 евро, но минималната заплата там е 3000 евро, а в България е 250 евро. Не желая да търпя повече политиката на управляващите и затова искам да изразя своята позиция", коментира Марин и дебело подчерта, че протестът не е политически, а граждански с цел да се покаже нетърпимостта със случващото се относно високите цени на горивата, данъците и застраховките в България. Към настоящия момент цените на литър дизелово гориво в района варират между 2.25-2.38, на бензина от 2.19 до 2.25 лева/1л, а на пропан бутана - между 1.05- 1.11 лв. за литър.
Междувременно вече много медии съобщиха, че протести срещу високите цени на горивата се организират и в много други населени места на страната.