Затвориха парк "Здраве" в Карлово заради стършели

Парк "Здраве" в Карлово е затворен заради стършели. Причината са множество сигнали на майки, че са видели опасния вредител. Това съобщи за KarlovoPress.com зам.-кметът на община Карлово Стойо Карагенски. Той каза, че в понеделник ще започне третиране и пръскане с препарат на зелените площи в парка.

Ужилването от стършел е по-болезнено за човека, отколкото обикновено ужилване от оса, защото отровата на стършела съдържа голямо количество ацетилхолин. Един стършел може да жили многократно. За разлика от пчелите, стършелите и осите не умират, след като ужилят, защото жилата не се изваждат от телата им.

Хората, алергични към оси, са също алергични и към стършели. Алергичните реакции обикновено се третират с инжекция и с незабавно последващо лечение в болница. В тежки случаи, алергичните хора могат да изпаднат в анафилактичен шок и да умрат, ако не се лекуват веднага.

Карагенски каза, че към настоящия момент се косят общинските тревни площи. МБАЛ "Д-р Киро Попов" и Медицинския център са получили указания, че трябва също да окосят и да подготвят зелените площи около сградите, тъй като следващата седмица ще се извърши обезпаразитяване срещу кърлежи.