Агенция "Митници" възнамерява да закрие митническото бюро в Карлово, става ясно от прессъобщение на кмета на община Карлово Емил Кабаиванов. Той апелира, че общината и 15 от най-големите фирми в региона не са съгласни с това намерение на агенцията и затова изпращат писмо до министъра на финансите Владислав Горанов, директора на Агенция "Митници" Георги Костов, председателя на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова, народните представители от 17-ти многомандатен избирателен район Пловдив област и до областния управител Здравко Димитров.
В писмото се посочва, че районът, който митническо бюро Карлово обслужва, е на територията на четири общини – Карлово, Хисар, Сопот и Калояново, като негови клиенти са над 50 фирми и физически лица. Структуроопределящото предприятие „ВМЗ“ ЕАД, което произвежда стоки, свързани с отбраната и българската оръжейна индустрия, също е сред тях. На територията на община Карлово развиват производство над 20 чуждестранни и български фирми, като едни от най-големите лагерни фирми в България оперират в митническо бюро Карлово.
Кабаиванов обяснява, че в община Карлово съществува засилен интерес от големи инвестиционни компании както от Европа, така и от Китай. Този интерес е свързан с местоположението на града, транспортните връзки, Индустриална зона Карлово и митническото бюро. Закриването на митническо бюро Карлово би било нерентабилно и за Агенция „Митници“. Според местния градоначалник закриването на митницата в Карлово би довело до негативни последици за икономиката и инвестициите в целия регион на север от Пловдив, до напрежение сред фирмите и гражданите и риск то да прерасне в непредвидими форми на протест.