(ВИДЕО)Голямо нерегламентирано сметище в  Христо Даново застрашава здравето на шестмесечно бебе Нерегламентираното сметище се намира в непосредствена близост до дома на Мариян Николов и при всеки вятър и дъжд боклуците влизат в двора му. Той е притеснен, че със затоплянето на времето могат да тръгнат зарази, които са опасни за здравето на новороденото му дете:
Мариян Николов: Жена ми беше излязла с детето отвън на двора и изведнъж духна един вятър и всичките найлони от тука хвръкнаха към нас..то се вижда даже. Напече ли почва да мирише, всичко се усеща. Притесняваме се и то много от тези зарази, защото тръгнат ли.. няма спиране".
Опасното сметище съществува повече от 10 години в източната част на селото. Кметът каза че от края на миналата годината досега два пъти е търсил съдействието на общината, за да бъде почистено.
Акиф Каратабан - кмет на Христо Даново: "От как съм постъпил като кмет имам една докладна записка, която съм я пуснал преди нова година и втора, която съм я пуснал преди две седмици за това нерегламентирано сметище".
Общината вече е създала организация за почистване на нерегламентираното сметище. Заместник кметът обаче отчита слабости в досегашния контрол към тези, които замърсяват:
Стойо Карагенски - зам.кмет на община Карлово: "Имаме и наредби, имаме и закон, който регламентира, Закона за управление на отпадъците, имаме и глоби, които трябва да се налагат на тези, които замърсяват. Много от кметовете заобикалят контрола с глобяването защото половината село са роднини и всеки прави една друга сметка, че ще дойде време за избори и тези хора отново трябва да гласуват за него".
Кметът на Христо Даново заяви, че е готов да започне да глобява. От общината се ангажираха да изчистят сметището до края на седмицата. Ако обаче това не се случи хората ще информират министерството на околната среда и водите.