Жителите на Калофер излизат на протест утре в 9.00 часа заради проблеми с водоснабдяването и качеството на водата в града. Те са недоволни от зачестилите аварии по водопреносната мрежа и бездействието на ресорните институции, които години наред не са предприели необходимите действия за решение на проблема.

В по-голямата част на града налягането на водата е изключително слабо или отсъства:

Радостина Новакова: "Аз съм вече в деветия месец нито мога да се изкъпя, нито мога да изпера, нищо не мога да направя. Просто сме възмутени защото никой не ни обръща никакво внимание, ходим оплакваме се, но никой нищо не предприема, всеки се оправдава, че суша, че аварии..."

Заради лошото качество на водата, жителите на Калофер са принудени да ходят на няколко километра от града, за да си наливат вода за пиене:

Ганка Чонкова: "Имаме местности извън Калофер, казва се се Кирик, наливаме вода в туби и си я насом за пиене, тъй като самата вода не е качествена. Освен утайките, може би и нещо друго има извътре".

Радка Генова: "Първо ни се задръстват каналите, бойлерите, водата в чешмите. Ами то това е срамота".

Кметът на Калофер посочи, че водопреносната мрежа в града е много амортизирана и често стават аварии:

Румен Стоянов - кмет на Калофер: "Тази улица е дълга някъде около 300-400 метра, по цялата са правени не по-малко от 15-20 аварии. Има даже на место повече от месец тече вода отвън, просто в момента сме в много тежко състояние целия Калофер".

От ВиК казаха за БНТ, че в града често има скрити аварии, които за да бъдат локализирани отнемат около 10-тина дни, но не се налага да има воден режим. Местната управа многократно е сезирала общината и ресорните министерства. От МРРБ са отговорили, че до момента няма заявено искане за финансиране на такива проекти. Кметът на община Карлово посочи, че в местността Паниците вече се полага нов водопровод с дължина 2 км и във ВиК асоциацията има подадено искане за изграждане на пречиствателна станция за Калофер.