Мъж от карловското село Столетово може да бъде екстрадиран в Гърция. В основата на казуса е продажба на кемпер преди 2 години и задържани мигранти в същия този кемпер в южната ни съседка. Жители от родното село на задържания започнаха подписка в негова защита и обявиха, че ще протестират пред Окръжния съд в Пловдив като настояват той да не бъде предаден на гръцките власти.
64- годишният Тошко Тодоров известен с прякора Машора е бил арестуват миналия вторник след Европейска заповед за арест. В дома му била неговата съпруга:
Диана Тодорова - съпруга на арестувания мъж: "Казаха, че е във връзка с издирване от Гърция, при което останахме малко учудени, той караше тир в Гърция и го свързахме с някакъв фиш, казаха му да си вземе багаж и лекарства. Тогава вече останахме като втрещени..."
Близките на Тошко, изпаднали в шок след като разбрали, че той е обвинен за незаконно превозване на хора в съседна Гърция с кемпер, който продал още през 2019 -та на 41 годишен българин от Плевен. Заедно с него имало и италианец. Подписали договор за покупко-продажба, който е заверен при нотариус в Карлово:
Диана Тодорова: "Като купуваш нещо гледаш има ли нещо вътре, здраво ли е, а те бяха изхвърлили почти цялата посуда и попитах няма ли да си го взимат, те казаха че не им трябва".
Месец след покупко-продажбата, 28 бежанци от Ирак, Иран и Бангладеш са били намерени изоставени от трафиканти в същия този кемпер в Драма. Гръцките власти са установили, че двата талона на автомобила все още се водят на името на ТошкоТодоров:
Радка Стоянова: "Ужас, не можахме да повярваме.Какво става, 2 години защо не го потърсиха, защо чак сега.Тук има нещо гнило..."
Иванка Тодорова: "Здравословното му състояние не е много цветущо и незнам докъде ще издържи и психически и физически".
Мирослав Колев - кмет на Столетово: "Може да разчитаме, че нашето законодателство ще бъде достатъчно добро или аргументирано, за да защити един свой гражданин...."
От Окръжна прокуратура Пловдив казаха за БНТ, че са придвижили документите от гръцка страна и те са били входирани в съда. Адвокатът на Тошко Тодоров се надява държавата да спази основният Принцип в международните отношения - да не предава сови граждани на друга страна за разследване, съдене или изпълнение на наказание, когато има и най-малки съмнения за вината им.