Комисия от областна дирекция по земеделие в Пловдив започна да описва щетите от вчерашната градушка в района на Карлово. От природната стихия най-много пострадаха розовите, зеленчуковите и лозовите насаждения на земеделските производители в Богдан, Каравелово и Певците.
Между 70 и 100 % са пораженията върху земеделската продукция на производител от карловсокто село Богдан. Ранчо Ранчев стопанисва над 400 дка рози, зеленчуци и плодове и не е застраховал продукцията си:
Ранчо Ранчев - земеделски производител: "И без туй сме на ръба, печалбата е минимална, въпрос на оцеляване е, примерно от 500 кг добив съм очаквал това значи ще наберат 150 -до 200 говоря за розите. И цената не се знае тази година какво ще е, ниска цена, гарантирано, че няма да можем да върнем разходите".
От областната дирекция по земеделие обясниха, че земеделските производители ще бъдат обезщетени на база на изготвените протоколи от общинската служба по земеделие. Преди това обаче пострадалите производители трябва да отидат да подадат заявления в 7 дневен срок:
Татяна Богоева - Областна дирекция по земеделие Пловдив: "След като подадат заявления общинска служба със съдействието на всички други администрации, които участват в тази постоянна комисия ще се извърши проверка на место също в 7-дневен срок и ще се произнесат с протокол..."
От община Карлово посочиха, че са определили 6 терена за изграждането на ракетни площадки в региона и вече 5 години няма нито една действаща. Кметът не село Каравелово каза, че има уверението на Изпълнителната агенция за борба с градушките, че от началото на следващия месец ще заработи ракетната площадка до селото.