В навечерието на Деня на народните будители в Исторически музей Карлово бе експонирана восъчна фигура на Васил Левски. Тя е дело на местен художник и пресъздава клетвата на Апостола пред неговите съмишленици от Българския централен революционен комитет.

Височината на фигурата е малко над 1.70 см. За нея художникът е използвал снимка, на която Левски държи известен модел пушка:

Димитър Бакърджиев : "Реално тук малко съм го приповдигнал, защото дори и в разказите хората, когато са очаквали да дойде Левски да ги посети, те са искали да разбият вратата, защото са мислили, че той е великан. Като част от клетвата винаги са присъствали библията, камата и пищова и по този начин се документира действията на съзаклятниците".

Това е втората восъчна фигура на Левски, която изработва местният творец. Най-силно впечатление в нея прави проницателния поглед на Апостола:

Димитър Бакърджиев: "Виждали сме образи нарисувани от Георги Данчов, който го е виждал реално, но силата на излъчването в различните моменти, когато той е учител, когато той е съзаклятник, когато той е борец, в легията- образът е различен..."

За изработването на фигурата, художникът е използвал основно 6 снимки, от които последната открита в Османския архив и образите на неговите роднини.

Мястото, в което е експонирана фигурата е подходящо подбрана зала, която се нарича възстановка на революционна стая.

Мария Деянова - директор на Исторически музей Карлово: "Това е може би една от най-трудните фигури не сабо за изобразителното изкуство. Левски е много трудна и отговорна тема, изисква се голяма смелост да посегнеш към образа на най-обичания велик българин от всички нас".

По думите на директора на музея, клетвата на Левски пред неговите другари е един от най-важните етапи в българската история:

Мария Деянова: "Това е един продължителен етап в неговата кариера и една негова малка победа, защото дори и в резултат на компромиси от страна на Апостола и неговите съмишленици отвъд Дунав се стига до това единство, което е било много важно..."

Бъдещата творческа мечта на Димитър Бакърджиев е да направи цяла композиция революционна клетва с най-добрите приятели, роднини и съзаклятници на Апостола:

Димитър Бакърджиев: "Сега съм направил един от неговите братовчеди - Васил Караиванов, след Освобождението той е бил първи кмет на Карлово".
Мария Деянова: "И когато е композиция ще бъде още по-въздействащо и внушително особено върху по-младите посетители".

Всеки, който пожелае може да стане съпричастен с делото на Левски като посети Историческия музей и се докосне до сакралните предмети пред фигурата.

По-рано на площад "Васил Левски" бе открита плоча в знак на признателност към Мерсия Макдермот, дарила чешмата пред Обредния дом по повод 150-та годишнина от рождението на Апостола на българската свобода.