При строги мерки заради пандемията в Сопот бяха отбелязани 161 години от рождението на ген. Георги Вазов. Събитието не беше обявено публично. Официалните лица поднесоха венци и цветя пред паметника на героя от Одрин. Кметът на Общината Деян Дойнов посочи, че в моменти на съмнения и страх има какво да научим от ген. Георги Вазов.

"В моменти на тежки изпитания можем да намерим упование във Вазовия род, в неговите достойни мъже и жени, които са дали много на страната ни, но могат и днес да дадат много на всеки от нас", каза Дойнов в приветственото си слово.

Преди съдбовната 1912 година Георги Вазов става жертва на интриги, в които не е така умел, както във военното дело и резултатът не е в негова полза. Осъден, опозорен, но не и сломен, не и обезверен или пък безпристрастен към случващото се в и с държавата ни.

Сурови са думите на ген. Вазов, изписани в страниците на личните му дневници и в писма към негови близки. Безпощаден е езикът му, но критиката му е аргументирана. В „Ключ към победата“ ген. Георги Вазов дава напътствия и правила, които са валидни не само за армията, но спокойно могат да бъдат следвани във всички сфери на живота. И когато говори за волята, той казва: „тя е сложна функция от знанието и вярата. Без познание на нещата и без вяра в успеха, волята се обръща в безволие и безсмислен инат“.