В Клисура бе кулминацията на честванията по повод 143 години от Априлската епопея. Градът въстава втори след Копривщица, но изгаря първи. Около 400 са жертвите, които дава Клисура по време на въстанието, предимно деца, бременни жени и възрастни хора, които не са имали възможност да се спасят чрез бягство към близкия град Копривщица.
Над 150 участници пресъздадоха най-вълнуващите моменти от Априлското въстание. Те показаха, че Клисура е изиграла водеща роля в борбата за Освобождение. В ролята на Боримечката се превъплъти Стефан Желязков. Най-малкият участник бе 7 месечно бебе.
Тази година най-старата възстановка бе наблюдаване от президента Румен Радев. Той произнесе тържествено слово и отбеляза, че събитията преди 143 години ни припомнят за моралната сила и величието на един народ, готов на саможертва в името на свободата и бъдещите поколения.
Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов каза, че април 1876-та слага точка на въпроса дали България трябва отново да възникне на картата на Европа, защото българският народ е извоювал свободата си.
За първи път стотиците гости и жители на града не бяха допуснати да наблюдават на живо възстановката около паметника на Боримечката, където някога е била разположена втората бойна позиция. Те имаха възможност от площада, където бе и президента Румен Радев.