България отбелязва 183 години от рождението на Васил Левски. В родния град на Апостола е кулминацията на тържествата. Те започнаха със света литургия в храма "Свети Николай" и продължиха с посрещане на участниците в традиционния туристически поход "По стъпките на Апостола".

И тази година 150 участници преминаха през различни маршрути в Стара планина и Средна гора, за да се съберат в родния град на Левски и да се поклонят пред най-великия син на България:

д-р Галя Цветкова - ръководител на похода "По стъпките на Апостола": "На възраст от 4 до 74 годишна възраст, разделени сме на 7 различни лъча. Повече чувство за единение за принадлежност към нацията, да се чувстваме българи, да искаме държавата да бъде хубава, както е искал Левски и предците ни".

Иван Димитров - участник в похода за първа година: "Винаги съм поставял Левски на първо място пред себе си, всеки ден следвам заветите му. Бих живял в правова държава, всички да сме равни, да няма висшестоящи и всички да се обичаме и уважаваме".

Знамето на Карлово бе пренесено от участниците в петия лъч на похода. То бе предадено на кмета на общината:

д-р Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово: "И да си припомним неговите завети за чиста и свята република, да съградим заедно храма на истината и правовата свобода и всички етноси, народности и вероизповедания, които живеят в България да бъдат еднакво отговорни пред закона и тогава да черпят права от това, че са граждани на Република България".

В НМ "Васил Левски" бяха представени 2 сборника с нови документи за дейността на Апостола и БРЦК. В един от тях за първи път се публикува факсимилета на указите за утвърждаване на смъртните присъди на Левски и Димитър Общи:

проф. Пламен Митев: "Седмица преди да се извърши обира при Арабаконак се оказва, че турските власти знаят поименно почти всички ръководители на комитетската организация, включително каква е ролята на Апостола и това е информация, която ще ни накара да пренапишем част от историята, защото досега във всички учебници се твърдеше, че властите научават кой е Левски и какво прави едва в хода на разпитите на арестуваните дейци при обира в Арабаконак".

По традиция в родната къща на Апостола бяха връчени наградите от комитета и фондацията, носещите името на Левски.

По-рано днес пред паметника на Апостола бяха поднесени цветя от представители на институции и граждани. В знак на почит към делото и живота на Левски цветя поднесе и административния ръководител на Районна прокуратура Карлово Димитрина Шекерева.


Тържественият митинг заря започва в 21.00 часа. Слово ще произнесе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.