"Четирима превозвачи, от които три местни фирми и една пловдивска в момента извършват обществения превоз в Община Карлово. Те ме увериха, че въпреки проблемите на национално ниво няма да спрат работа", съобщи на извънредна пресконференция зам.-кметът на Карлово Антон Минев. Той им благодари за разбирането. Минев коментира проблемите в бранша като каза, че вдигането на тол таксите не е основен проблем за общината.
"Вдигането на тол таксите ще засегне само една част от линиите по пътищата София- Бургас, Карлово- Пловдив и Баня-с.Васил Левски. Община Карлово е една от най-големите като територия в България. Допълнителното субсидиране за превозвачите, което получаваме от държавата трябва да се промени, защото то се изчислява на брой население, а не на територия. През последните години обаче намаля драстично пътникопотока и ние бяхме принудени да намалим броя на превозите към общинския център, за да омекотим макар частично кризата", посочи Минев. Той посочи, че в края на миналата година е била създадена работна група към Националното сдружение на общините в България, която да разгледа проблемите на обществения превоз в страната.
"Решението им обаче зависи от държавата. Ще бъде необходимо изготвянето на цял пакет от мерки, които ще доведат до промяна в законодателството и наредбите, за да се решат проблемите с обществения превоз", коментира още зам.-кметът на Карлово.