Местността "Паниците" над Калофер е на път да придобие статут на курортна зона. Тя е включена в новия общ устройствен план и предстои окончателно съгласуване с всички институции. Това каза кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов по време на първа копка за реконструкция на водопровод за питейна вода в местността.

"Почти сме на финала. Процедурата е дълга. Новият общ устройствен план се съгласува дори с института на паметниците на културата. Очаквам на септемврийска или октомврийска сесия той да бъде приет, след което "Паниците" придобива статут на курортна зона", каза д-р Кабаиванов.

Новият водопровод ще обслужва десетки абонати в местността, сред които много хотели и къщи за гости. От ВиК Пловдив посочиха, че старият водопровод е бил изграден през 60-те години. Имало е много аварии. Новият водопровод ще бъде положен до края на месеца.

Общината съвместно с ВиК вече са извършили обследване за реновиране на водоема над Военното градче в Карлово, който ще захранва града и Сопот.

"Съоръжението е включено в инвестиционната програма на водното дружество. То е планирано да бъде реализирано със средства заложени в нашия бизнес план. В програмата ни са заложени още обекти по пътя Карлово-Дъбене, Сопот. Само в Карлово предстои да бъде изпълнена водопреносна мрежа с дължина 4 км", каза за KarlovoPress.com главният инжинер на ВиК Пловдив Антон Гълабов.

Кметът д-р Кабаиванов коментира, че предстои изкърпване на дупки по пътя Калофер-Априлци, а през септември месец се очаква да започне основен ремонт на пътния участък Карлово-Васил Левски.

Събитието уважиха народния представител Данка Люртова, представители на местната власт, началника на ВиК Каролов Елен Писачев, собственици на хотели и къщи за гости в местността "Паниците".