Лекари и медицински сестри от карловската болница излязоха на протест в центъра на града, след като не получиха желаното увеличение на основната заплата от управителя на лечебното заведение. Две седмици след като медиците от детско отделение подадоха колективна оставка, това се готвят да направят в понеделник и медицинските сестри от Вътрешно отделение и детските ясли. Протестът на здравните специалисти бе подкрепен от Асоциацията на българските медицински сестри.
Протестиращите поискаха увеличение на основната заплата до 950 лв. Те казаха, че не са съгласни с направеното предложение от управителя на здравното заведение да бъдат повишени трудовите възнаграждения със 100 лева. Към момента медицинските сестри получават между 720 и 750 лева:
Гергина Николова - координатор в Карлово на Асоциацията на българските медицинските сестри: "Много обидени и много унижени, ние останахме много малко, повечето са в пенсионна възраст, някои работят на по две, по на три места, за да си докарат доходи и да живеят що годе нормално".
Стилияна Димитрова - медицинска сестра в Детско отделение на МБАЛ "Д-р Киро Попов": "Всички в болницата - санитари, лекари, висши икономисти и.т.н. работят със заплати по колективен трудов договор, с изключение на специалистите по здравни грижи".
Медицинските сестри, които дойдоха да подкрепят колегите си от Карлово призоваха всички ресорни организации и институции в държавата да съдействат за решаване на проблема, тъй като обещаните средства от държавата в размер на 50 млн. лева за болниците могат да бъдат дадени за финансиране клинични пътеки, а не всички структури здравеопазването работят по тях:
Мая Илиева - председател на Асоциацията на българските медицински сестри: "Нашите заплати зависят от броя на преминалите пациенти, което значи, че ние трябва да се радваме когато вие сте болни, за това в този порочен кръг на нас ни омръзна да бъдем..."
Предизвестията на медицинските сестри и лекарите от Карлово изтичат след две седмици. Въпреки подадената колективна оставка всички отделения в карловската болница продължават да работят.
В понеделник председателят на общинския съвет в Карлово свиква постоянната комисия по здравеопазване и социални дейности към местния парламент, за да разгледат проблемите на протестиращите медицинските сестри и лекари.