Лекарите и медицинските сестри в карловсаката болница подават оставки заради новите правила на Здравната каса . Касата намали финансирането на нелимитните дйности в отделенията по "Акушерство и гинекология" и "Хемодиализа" .
Управителят на МБАЛ "Д-р Киро Попов" д-р Христо Пелев е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов и всички ресорни институции, с което информира, че лечебното заведение е обречено на ликвидация.
Лекарите и медицинските сестри посочиха, че намаленият бюджет, с който разполага болницата няма да бъде достатъчен за покриване на всички разходи на лечебното заведение и за изплащането на заплати:
Стефания Лучева - гл.медицинска сестра в МБАЛ "Д-р Киро Попов": "Общата сума за месец януари е около 285 000 лева, което означава, че тези средства не стигат нито за лекарства, нито за консумативи, нито за пране, Парите на болницата са ограничени в една рамка, лимитните и нелимитираните дейности са в едно като нелимитираните дейности са ражданията, новородените и хемодиализа".
Част от новите правила, с които трябва да се съобрази общинската болница е и ограничаването приема на болни според броя на леглата в отделенията:
Стефания Лучева: "В детско отделение има 18 легла, ако дойде 19-то дете ние нямаме право да го приемем, обаче какво се случва с деца, които са в тежко състояние и не са транспортабелни, това дете го обричаме на смърт".
Д-р Настя Димитрова - лекар в детско отделение на МБАЛ "Д-р Киро Попов": "В един момент да връщаш кърмачета, които са с бронхоспазми, да се опиташ първо да му помогнеш за пристъпа за момент, за да могат да отидат на Пловдив, буквално не е човешко..."
Управителят на здравното заведение посочи, че годишният бюджет на болницата е намален с около 850 хиляди лева, въпреки че държавата увеличи средствата за болнична помощ със 100 млн.лева:
д-р Христо Пелев - управител на МБАЛ "Д-р Киро Попов": "С такъв намален финансов ресурс - не че не можем да си ги изкараме, ние можем да си ги изкараме, защото работим на извършена дейност, но ограничавайки обема фактически какво ти казват с този бюджет от 5000 пациента на година повече не може да приемеш, защото няма да ти ги платим".
Карловската болница обслужва над 100 000 души от 7 общини. Зам.-кметът на Карлово Антон Минев каза за Щерев ТВ и KarlovoPress.com, че общината няма как да издържа общинската болница, защото не е законно и не разполага с толкова средства в бюджета. Миналата година с решение на Общинския съвет здравното заведение бе подпомогнато с безлихвен заем в размер на 60 000 лева.