Липсва достатъчно лекогабаритна техника, с която да се разчистват дворовете и около къщите в пострадалите от наводненията села Богдан и Каравелово. Богдан още изцяло е без вода. Частично водоснабдявване има в Каравелово.
В Богдан до 90 % от пострадалите къщи вече може да се достигне с лекогабаритни машини, за да се разчистват наносите, калта и тинята. Около 30 доброволци днес бяха при пострадалите хора. Една от групите бе от Ново село, а сред тях англичанин със съпругата си:
Пол Адамсън - доброволец в Богдан: "Тук изглежда сякаш е паднала бомба. Много е ужасно. Съчувствам тук в сърцето на хората, дойдох днес и ще си тръгна в неделя...."
"Тази работа, която се върши на ръка би се свършила с мини товарачи, които 10-кратно по-бързо ще свършат работата, която хората вършат на ръка. Има нужда държавата да се намеси, защото липсва, хората са обединени, заради това че някой е бездействал..."
Малко доброволци и недостатъчно лекогабаритна техника имаше и в Каравелово. Там липсва и професионален кризисен щаб, който да координира действията:
Стефка Гунева - доброволец в Каравелово: "Много е спешно да дойдат малки машини бобкат, които да изгребват от дворовете им всичката тази маса, за да могат да започнат да мислят и за огради и.т.н.На място тук ни трябва професионален кризисен щаб, който разбира от логистик...."
Въпреки че в Богдан има проходимост до пострадалите къщи, според зам.кмета на Общината трудностите тепърва предстоят, защото наносите в реката достигат до дълбочина 2-3 метра и риска от повторни наводнения съществува докато коритото не бъде укрепено:
Данка Люртова - зам.-кмет на Община Карлово: "Задачата тази седмица е да изкарваме наносите натрупани като временни диги, за да може верижните машини да прокопават дерето. Риск винаги ще има докато дерето не бъде направено стоманобетонно, за да може да решим проблема десетки години наред..."
В Богдан ще трябва да се изграждат изцяло 3 нови улици и 10 мостови съоръжения над реката. До края на седмицата нужните документи и за укрепване на коритото ще бъдат внесени в Междуведомствената комисия по бедствия и аварии за отпускане на средства.
В населените места продължава да има големи проблеми с комуникациите и обхвата на всички мобилните оператори.