И тази година местните жители ще възпроизведат най-ярките моменти от въстанието. На 20-ти април преди 145 години е предизвестено началото на Априлското въстание в Клисура:

Стоян Иванов - директор на Исторически музей Клисура: "След погрома на Априлското въстание, камбаната е отнесена от Тосун Бей в Карлово, тъй като я отнася като военен трофей и едва след Освобождението, клисурци, успяват да си я откупят и да я върнат в град Клисура".
Специално за въстанието, клисурци са изработили 15 черешови топчета. Те са били разположени на стратегически позици и затова няма нито едно запазено от боевете. Клисура е дала около 400 жертви. Една от най-важната задача по време на въстанието е имал Нейчо Калъчев:
Илия Петров: "Той е бил пандурин, стражар, пазител.Неговата роля е била да охранява Никола Караджов и Андон Балтов и много други въстаници, които са организатори на Априлското въстание в Клисура.Той е лял куршуми, снабдявал е хората с пушки".

Вече четири години Илия Петров изпълнява ролята на Калъча в традиционната възстановка. Тази година в нея ще вземат участие над 120 души, сред които много жени и деца:

Илия Петров: "Тосун Бей как напада Клисура. Ние отиваме на Зли дол, как се отбраняваме. Нейчо Калъчев убива знаменосеца.От там става една суматоха, това ги спасява клисурци, че за 1 час спират боя. Децата, жени, стари хора бягат към Копривщица..."

П онова време жителите на града наброявали между 3000 и 4 000 души. Повечето от тях успели да избягат в съседния град - Копривщица, носейки със себе си икона на Света Богородица и младенеца. Тъй като нахлура турска армия, всички оцелели клисурци били изевдени на една поляна извън града:
Христина Калчева - уредник на Исторически музей Клисура: "Започва да вали дъжд, който не спира дни наред. Това е една необикновена природна стихия, която рядко се среща. Благодарение на това клисурци остават живи, а те смятат че не дъжда ги е закрилял, а Богородица с младенеца".

От тогава иконата, която се схърнява в музея в Клисура е смятана за закрилница на хората в града и за един от най-ценните експонати.